Retusálás

A fotós dolga nem ér véget mikor leteszi a fényképezőgépét. Ekkor a munkája 50%-ával végzett csak. A fotós dolga az elkészült "nyers" képek véglegessé alakítása, azaz a retusálás. Ez a terület legalább akkora szakértelmet igényel, mint maga a fényképezés.

Az igényes retusálási munka nem összetévesztendő a közösségi oldalakon oly' gyakran használt "effektezéssel", mely előre elkészített hatást kölcsönöz a képeknek. Természetesen hozzáértés nélkül a legtöbbször értelmetlen módon a fotó témájához egyáltalán nem passzoló hatást helyeznek el rajta, mert hát "tök jól néz ki így a kép"...


Egy-egy fotó komolyabb retusálása (pl. esküvői beállított fotók) akár 2-3 órát is igénybe vehet, ezért van az, hogy a fotózást követően még egyből nem adják át a kész anyagot a fotósok. Retusált képek mennyiségétől függően ez akár hetekig/hónapokig is eltarthat. Érdemes tehát türelmesen kivárni, míg a fotós végez a retusálással is, hiszen a megrendelő célja is az, hogy minél tökéletesebb fotókat kapjon a fotóstól a projekt végeztével.

 

Facebook hozzászólás

Google Play

Zsiri Photo alkalmazás a Google Play-en

Legfrissebb hírek


Hasznos jogi gyűjtemény a fotózásról

Egy Facebook csoportban lettem figyelmes egy igen jó bejegyzésre, amely a fotós/modell és úgy egészében a fotózásra vonatkozó jogi álláspontokat tartalmazza. A csoport tagja Kieger Tamás gyűjtötte össze igencsak részletesen a következőket:

"A fotósok közül sokan nincsenek tisztában a képeik jogi helyzetével, ezért írtam egy kis útmutatót. Aki ennél pontosabban kíváncsi rá, keresse fel jogászát vagy tudok ajánlani tanácsadót, de maga is utánakereshet..."

tovább...
2019.05.07

5 Photoshop trükk, amit tudnod kell

Utómunka közben az egyik legfontossabb dolog, hogy gyors és praktikus legyél! Sokan mondjátok, biztos sokan tapasztaltátok, hogy kevés az időtök az utómunkára. A gyors és hatékony munkavégzéshez szeretnénk mindenkit hozzásegíteni alábbi cikkel! Fogy-osszátok szeretettel!
tovább...
2017.03.14

A boldog fotós lájk nélkül él

"Mit is jelent a like és miért fals visszajelzés? Jobb lesz-e egy kép a lájkoktól? Mit akar tőlem a Facebook? Kire hallgassak, ha ne a lájkokra? Ezek után ha legközelebb fotózni indulsz, mi jár majd a fejedben? Az elérhető népszerűségi mutatók, vagy a saját elvárásaid és ötleteid megvalósításai a fontosabbak?" Ilyen, és ezekhez hasonló kérdésekre ad választ egy igen frappánsan megfogalmazott cikkben Horváth Krisztián.
tovább...
2016.09.27

közösség...

kövess Facebookon...