Hírek információk, érdekességek...

2016.09.05

Hogyan is zajlik egy fotózás?

Sokan érdeklődtök, hogy pontosan mit is kell tudni, hogyan zajlik egy portfólió fotózás nálam. Ezért egy cikkben igyekszem összefoglalni a fontosabb tudnivalókat és megpróbálok választ adni a leggyakrabban előforduló kérdésekre. Fontos, hogy tudd, ez az írás az én szubjektív véleményemet és a fotós munkához való hozzáállásom leírását tartalmazza. Nyilván más fotós nevében nem nyilatkozom. Remélem segítségetekre lesz és sok mindenre választ kaptok.


Először is fontos, hogy teljesen laza és vidám legyen a légkör, hiszen ha feszélyezve érzi magát a modell, az a fotókon nagyon meg fog látszani, és minden természetességét elveszti az így készült fotó. Én igyekezni szoktam, hogy rajtam ne múljon a feloldódás: viccelődés, sok mosoly, semmi erőltetett beállítás, póz, hiszen a lényeg, hogy olyan fotók készüljenek, amilyenekkel a leginkább elégedettek lesztek és amiket büszkén mutathattok meg ismerőseiteknek, barátaitoknak, párotoknak. Ha mégis túl feszült vagy bátran dobj be egy felest (többet semmiképp, mert az a fotózás rovására mehet). :-)

Javasolni szoktam egy kis előzetes tervezgetést, ötletelést, utánajárást a neten, hogy mi az a stílus, ami nektek a leginkább tetszik, és amiben el tudjátok képzelni magatokat. Töltsetek le mintaképeket a telefonotokra, hozzátok magatokkal a fotózásra. Nagyon jó ötleteket lehet találni az egyik legnagyobb profi fotómegosztó oldalon: www.500px.com. Biztosan nagyon sok jó saját ötletetek van, de higgyétek el, mindig lehet olyan mintát találni a neten amire nem is gondolnátok, mégis nagyon megfog titeket.

Mit hozz magaddal?

Tervezzetek előre ruha verziókat és ami még nagyon fontos: sok kiegészítőt. Lehet az nyakék, fülbevaló, kalap, napszemüveg, design-szemüveg, stb. Érdemes a hobbijaitokat is átgondolni, és ahhoz illő kiegészítőkkel is készülni (pl. ha szeretsz/tudsz zenélni, akkor egy gitárt, fejhallgatót, ha pl. szeretsz focizni, akkor hozz labdát, stb-stb). Ha esetleg túl sok ilyen kiegészítőt tudnál összegyűjteni, el ne vess egy ötletet sem, szívesen segítek, (megbeszélés kérdése) és elmegyek autóval érted (Zalaegerszegen belül). Ugyanez igaz a ruhákra is: amit csak szeretnél, hozz magaddal; ne kis táskába, hanem nagy utazótáskába, vagy bőröndbe pakolj. Nem ígérem, hogy minden ruhakölteményben való fotózásra jut idő, de legyen lehetőség minél többet válogatni. Igyekszem én is segíteni - amennyiben igénylitek - a ruha-kompozíció kiválasztásában.

Hol fotózzunk?

Ez mindig egy fogós kérdés. A kültéri fotózásokban több lehetőség adott, mint a műterem jellegűekben, viszont az időjárás eléggé bekorlátozza. De ha az időjárás kegyes velünk, akkor rengeteg lehetőség nyílik. Erre vonatkozóan is érdemes a netről gyűjtött mintafotókból ötleteket meríteni. Lehet az erdő, romos épület, tópart, kastély, stb. Sajnos Zalaegerszeg túlzottan nem bővelkedik épített "táj" adta lehetőségekben (kastélyok, romos épületek, fotogén óváros, stb), viszont természeti csodákban annál inkább (erdők, dombok, rétek, mezők, tavak). A helyszín kiválasztása is teljesen rugalmasan - veletek közös megbeszélés alapján - történik. Szeretem, ha van elképzelésetek, de ha nincs, az sem baj; rövid beszélgetés után biztosan találunk megfelelő helyszínt/helyszíneket. Minden esetben a megrendelő - azaz Te vagy - a főnök, én csak tippeket adok. Van lehetőség műterem jellegű fedett helyen való fotózásra is. Itt a háttér adta lehetőségek korlátozottabbak (fekete/fehér), viszont a vakuk fényével történő játszás újfajta fotók elkészítésének lehetőségét nyújtja. A műteremnek viszont további anyagi vonzatai is vannak.

Kit hívj el magaddal a fotózásra?

Természetesen minden modell más és más. Van aki a legkönnyebben egyedül oldódik fel és mindenféle rokoni, baráti ráhatás és instrukció nélkül határozott elképzelésekkel (esetenként fotózási tapasztalatokkal) jön el hozzám egy fotózásra. Van aki "kezdő modell" és igényel némi támogatást, segítséget ismerősöktől. Van aki párját szeretné meglepni egy fotósorozattal, de tart az idegen fotóstól, viszont mégsem tudja kit is hívjon el magával a fotózásra. Ahány ember annyi féle hozzáállás.
Fotós szemszögből a legideálisabb az "egy fotós - egy modell" felállás: ilyenkor nincs külső tényező, aki akarva-akaratlanul befolyásolja a fotózás menetét. Ilyenkor tudja őszintén elmondani a modell, hogy milyen képeket is szeretne és ilyenkor tud a fotós is teljes mértékben a modellre és az adottságaiból fakadó legjobb fotó elkészítéséhez szükséges instrukciókra koncentrálni. Hiszen valljuk be, ha a modell merészebb fotókat is szeretne és például párjával, vagy esetleg szüleivel érkezik, nem egyszerű elmondani, hogy "húzzuk már le azt a melltartó-pántot a vállra, mert az sokkal szebb/szexibb fotót eredményez" - amit a modell 99%-ban belát, hogy valóban sokkal jobb.

Természetesen tisztában vagyok vele, hogy ezek ellenére mégsem mer minden modell egyedül eljönni a fotózásra - amit teljes mértékben tiszteletben tartok - ilyenkor viszont azt szoktam javasolni, hogy vagy barátnőt, vagy testvért érdemes felkérni a kísérő szerepre, és ajánlott kerülni a párodat, vagy szüleidet. Persze a leírtak csak iránymutatásra szolgálnak és csak az nagy átlag alapján megtapasztalt "forgatókönyvet" vázoltam, ettől lehetnek eltérő esetek, így, ha a szüleidhez, vagy párodhoz ragaszkodsz, én így is állok szíves rendelkezésedre.

Feszegetve kicsit a tabukat: Tartasz a fotóstól, hallottál már olyat, hogy kikezdenek a modellel?

Sajnos való igaz, hogy vannak olyan személyek, akik fotósoknak adják ki magukat és így próbálnak meg szép hölgyek közelébe férkőzni. Ezek az emberek elsősorban közösségi oldalakon "vadásznak" és fotósnak kiadva magukat feltűnően kedvező portfólió ajánlatokkal igyekeznek elcsábítani legtöbbször kezdő modelleket. Sajnos az ilyen emberek a becsületes fotósokkal szúrnak ki a leginkább, mert a fotós szakma megítélését csorbítják. De higgyétek el, nagyon egyszerű kiszűrni az "ál-fotósokat": keressetek rá a neten; keressetek tőle referencia fotókat, nézzétek meg az adott közösségi oldalán találtok-e bőségesen modell-fotókat. Aztán keressetek rá saját honlapjára - egy magára valamit is adó fotósnak van saját (nem közösségi) oldala. Ami még ennél is célravezetőbb: informáljátok le (keressetek modelleket, akiket ő fotózott és kérjétek ki véleményüket). Egy kis utánajárással sok kellemetlenségtől megóvhatjátok magatokat és valóban olyan fotósra találhattok, akiben megbízhattok és aki az elképzeléseiteknek megfelelő fotókat készíti el rólatok. Nem áll szándékomban magam mellett kampányolni; Zalaegerszegen is sok tehetséges és jó fotóst, fotós céget találhattok, akik elkészítik rólatok a tökéletes portfóliót. Amennyiben mégis engem választatok, azt igyekszem jó árakkal, jó hangulatú fotózással és még szuperebb végeredménnyel meghálálni!

 

Amennyiben további kérdések merülnek fel, bővíteni fogom a cikket.
A legfontosabb a kommunikáció! Ne féljetek kérdezni tőlem, állítólag nem harapok. :-)

Portfólió fotózásról itt olvashatsz bővebben! Ha merészebb vagy, akkor itt... ;)
A Modellek menüpont alatt láthattok galériákat azokról a gyönyörű Hölgyekről, akiket eddig volt szerencsém fotózni.

Köszönöm figyelmedet!
Remélve mielőbbi közös munkánkban, minden jót kívánok:

Zsiri (Horváth Gábor)
fotós

Ha tetszett a cikk, nagyon megköszönöm a lájkot és a megosztást is! ;)Facebook hozzászólás